Bekijk alle projecten

Herstel Zuil van Lely te Lelystad

Aanleiding

Vorig jaar heeft SMT Betontechniek een uitgebreide inspectie uitgevoerd naar de toestand van de 32 meter hoge Zuil van Lely, gelegen aan het Stadhuisplein in Lelystad. Deze inspectie werd uitgevoerd met behulp van hoogwerkers en een drone, wat een gedetailleerd beeld van de conditie van de zuil opleverde. Naar aanleiding van de bevindingen uit het inspectierapport heeft Gemeente Lelystad nu een aanvraag ingediend voor het herstel van de geconstateerde gebreken aan de zuil. Meer weten over de inspectie? Lees de projectbeschrijving hier.

Uitgevoerde werkzaamheden

De herstelwerkzaamheden omvatten een aantal specifieke taken gericht op het verhelpen van de vastgestelde gebreken:

  • Scheurvorming verhelpen: Scheuren in de zuil werden aangepakt door ze open te slijpen en vervolgens af te dichten of te injecteren, afhankelijk van de breedte van de scheuren. Dit zorgt ervoor dat de scheuren niet verder kunnen uitbreiden en de structurele integriteit van de zuil behouden blijft.
  • Herstellen van stortnaden: De stortnaden, waar tijdens de constructie betondelen aan elkaar zijn gevoegd, werden gevuld of hersteld met een thixotrope mortel. Dit type mortel is speciaal ontwikkeld om goed te hechten en biedt duurzame herstelling van de naden.
  • Verwijderen van atmosferische vervuiling: De zuil was bedekt met atmosferische vervuiling, die zorgvuldig werd verwijderd om het oppervlak schoon te maken en verdere aantasting van het materiaal te voorkomen.
  • Herstellen van voegwerk: Het voegwerk tussen de basaltblokken van de zuil werd opgeslepen, schoongemaakt en hersteld. Dit proces draagt bij aan de stabiliteit en het esthetische uiterlijk van de zuil.

Afronding van de werkzaamheden

Alle bovengenoemde werkzaamheden zijn inmiddels afgerond, waardoor de Zuil van Lely weer in goede staat verkeert en beschermd is tegen verdere schade.

Meer weten over dit project?

Marco de Ruiter

Manager Betontechniek


0627458757