Bekijk alle projecten

Botlekbrug aanpassing Langzaam Verkeer Verbinding (LVV)

Aanleiding

De Botlekbrug bestaat uit 2 hefdelen en 2 aanbruggen. De overspanning van de hefdelen is dusdanig lang dat het langzaam verkeer in de huidige situatie er te lang over doet om zich van de ene kant van de brug naar de andere kant van de brug te verplaatsen. Dit kan worden verminderd door de slagboominstallaties aan beide zijden van de brug dichter naar elkaar toe te brengen. Om dit te realiseren dienen de nodige, hieronder beschreven, aanpassingen in de wegindeling voor langzaam verkeer plaats te vinden. Daarnaast is besloten om op de aanbruggen nabij de hefbruggen het langzaam verkeer volledig van elkaar te scheiden.

Scope

Het doel van de werkzaamheden is het aanpassen van de breedtes van het voetpad en fietspad op de zogenoemde longspans. Deze aanpassingen worden uitgevoerd volgens de huidige voorschriften met als doel het dichter tegen de bewegende brugdelen (de val) aanbrengen van de slagbomen, waardoor in een kortere tijd de brug kan worden gepasseerd. Mede hierdoor wordt het veilige bedienproces van het openen en sluiten van de brug verbeterd.

Het gehele werk is opgedeeld in 12 fasen aan Oost- en Westzijde. De werkzaamheden vinden daarom op beide zijden van de Botlekbrug plaats. Deze zijn nagenoeg hetzelfde voor de Oost- als Westzijde.

Om deze aanpassingen mogelijk te maken moeten er onder andere de volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:

  • Boren van sparingen/ maken van nieuwe doorvoeren;
  • Plaatsen van werktenten voorzien van OSb platen, ca. 100 m1 per zijde;
  • Maken van nieuwe opstortingen voor slagboominstallaties en hekwerken;
  • Het saneren van het voetpad van de brug door middel van Hydro demolition stralen (met behulp van ultra hoge waterdruk wordt het beton gesloopt maar blijft de wapening intact);
  • Aanbrengen van nieuwe wapening en stekken;
  • Storten van nieuwe beton op het fietspad en op het voetpad.

De werkzaamheden zijn op het moment van schrijven in fase 5 van 12 beland. Eind 2024 oplevering.

Meer weten over dit project?

Marco de Ruiter

Manager Betontechniek


0627458757