Herstel lateien Oranjekade Helmond

In het Oranjekade-project in Helmond werkt SMT Betontechniek in opdracht van BanBouw aan een bijzondere restauratie. Het doel? De oude lateien, gelegen in de monumentale voorgevel van het historisch pand, te herstellen. Deze lateien zijn cruciaal voor het plaatsen van nieuwe kozijnen en gevelbeglazing, daarnaast zorgen ze voor het authentieke karakter van het gebouw.

De uitdaging ligt in het feit dat alleen de voorgevel van het pand bewaard is gebleven, terwijl alles erachter volledig is vernieuwd. In het vernieuwde pand komen ruime woongelegenheden en het is van groot belang dat de lateien in perfecte staat worden hersteld. SMT Betontechniek neemt de verantwoordelijkheid op zich en voert handmatige betonreparaties uit volgens de BRL3201-norm. Dit garandeert niet alleen duurzame restauratie, maar ook de veiligheid en stabiliteit van de lateien voor de komende jaren.

Het project maakt deel uit van een groter geheel, namelijk het Oranjekade-project. Dit omvat in totaal 15 woonunits, bestaande uit ongeveer 265 verschillende woongelegenheden, waaronder appartementen, studio’s en penthouses. De combinatie van vakmanschap, toewijding en respect voor het historische erfgoed maken dit restauratieproject tot een waardevolle toevoeging aan de Oranjekade.

Meer weten over dit project?

Oranjekade Helmond

Langs de Zuid-Willemsvaart in Helmond is het een drukte van jewelste. Het project om 269 woningen te realiseren is in volle gang.

BanBouw is druk bezig met het bouwen van nieuwbouw en deels het ombouwen van oude heren- en pakhuizen tot moderne stadswoningen, studio’s en penthouses. SMT Betontechniek is gevraagd om betonreparatiewerkzaamheden uit te voeren op het project.

De herstelwerkzaamheden van SMT Betontechniek zijn vooral gericht op de hijskommen van de prefab betonplaten en trappen. De diepere gaten worden eerst gevuld met een cementgebonden gietmortel en na uitharding worden de hijsvoorzieningen van de betonplaten op twee manieren afgewerkt. De eerste methode is het inlijmen van speciaal vervaardigde tegels met een reliëf identiek aan de rest van de balkonplaat. De tweede methode is het handmatig afwerken van de eindlaag met gebruik van een contourmal.

Naast de hijskommen worden ook diverse betonschades en ondersabelingen hersteld volgens de BRL 3201 CUR 118. Dit gebeurd op aanwijzing van de uitvoerders ter plaatse. De werkzaamheden lopen verspreid over meerdere fases en gaan de komende weken nog door.

 

Oranjekade Helmond - SMT Betontechniek

Meer weten over dit project?

Heinz Golsteijn

Senior Uitvoerder


0651302193